lpursy

Chocolade verslavend


De bonen worden vervolgens gereinigd: takjes, touw, steentjes en dergelijke worden eruit gehaald. Daarna worden de bonen geroosterd in draaiende trommels bij een temperatuur tot 140C. De temperatuur en duur bepalen voor een groot deel de uiteindelijke smaak van de cacao. De geroosterde bonen gaan vervolgens door een breker. De dop breekt open en wordt weggeblazen zodat alleen de kern ( nib ) overblijft. De kernen worden in de cacaomolens fijngemalen tot een dikke vaste pasta.

Eind 18e eeuw begon chocolade in prijs te dalen, zodat ook gewone mensen het konden betalen. De eerste eetbare chocolade zou in 1847 zijn gemaakt door de Britse quaker Joseph Fry. De quaker-families Fry, cadbury en Rowntree waren twee eeuwen in de chocolade-industrie actief. Productie en bereiding Een cacaoboom Productie van cacao het hoofdbestanddeel van chocolade, cacao, wordt gewonnen uit cacaobonen, het zaad van de cacaoboom. Cacaobonen worden in jutezakken van ongeveer 70 kg geïmporteerd uit tropische streken. De cacaobonen werden daar al gefermenteerd en gedroogd (zie bij cacaoboom ). Bij aankomst worden de bonen van diverse oorsprong gemengd, om een egale smaak te krijgen.

Een Spaanse jezuïtische missionaris, jose de Acosta, die aan het eind van de 16e eeuw in Peru en Mexico woonde, schreef al over dat effect. De drank werd onder andere gebruikt aan het hof van keizer Montezuma. In 1585 werd chocolade voor het eerst op commerciële schaal van Veracruz naar sevilla vervoerd. Chocolade werd toen alleen gedronken, waarbij de europeanen er suiker aan toevoegden en de chilipeper weglieten. In 1615 werd de chocoladedrank bij officiële audiënties bij de Franse koning ingevoerd, totdat het gebruik door bezuinigingen weer werd afgeschaft. In de 17e eeuw was chocolade een luxeproduct dat vooral gebruikt werd door de adel. De spanjaarden die in Amerika woonden ontdekten dat ze lekkere chocoladekoekjes konden bakken door suiker aan de cacaopasta toe te voegen. Ze konden de bereidingswijze van chocolade bijna een eeuw lang geheimhouden. De eerste chocoladefabriek verrees in 1728 in Engeland. In 1760 kwamen er fabrieken in duitsland en Frankrijk. In 1819 werd voor het eerst Zwitserse chocolade gefabriceerd.

Home - zin in ijs


Verse cacaovrucht met cacaobonen, chocolade (ook wel: chocola ) is een overgang lekkernij gemaakt van cacao, die wordt gewonnen uit cacaobonen, de pit van de vrucht van de cacaoboom theobroma cacao ). Chocolade is in de hele wereld geliefd. België en, nederland is chocolade te koop als repen, in plakken, maar wordt ook verwerkt in producten als pralines (bonbons koekjes en ijsjes. Tevens is het losse cacaopoeder te koop. Chocolade is eveneens een ingrediënt van veel soorten snoepgoed. Chocolade is verkrijgbaar als pure chocolade, melkchocolade, witte chocolade, en sinds 2018 als roze chocolade. Inhoud, geschiedenis, de, azteken verbonden cacao met, xochiquetzal, de godin van de vruchtbaarheid. Zij dronken een chocoladedrank, xocoatl, vaak voor op smaak gebracht met vanille, chilipeper en piment. De drank zou vermoeidheid tegengaan, een resultaat van de cafeïne die een bestanddeel van de cacao.

6 - inch, bay trail Notebook


Op basis van de vermeende verslavende werking van cacao zou er echter verwacht moeten worden dat pure chocola het populairst is, omdat zich daarin een hogere concentratie cacao bevindt. Waarom chocolade zo verslavend is zeer veel mensen vragen het zich af: waarom is chocolade zo verslavend? Waarom houden we zo van die textuur en van de smaaksensatie die maakt dat de chocolade smelt in onze mond? Het is geen fabeltje dat de lekkernij wordt beschouwd als comfort food. Zoooo veelzijdig en verslavend. Bij voorbaat bied ik mijn excuses aan voor de extra pondjes op de heupen. Maar echt dit moeten jullie ook maken. Chocolade, is chocola je reinste drug? Voedsel kan in ons brein reacties.

Chocolade, dan toch gezond? Vooraleer ik een conclusie trek over chocolade met betrekking tot de gezondheid, dien je te beseffen dat er over dit onderwerp wel wat discussie heerst. Want chocolade kan toch niet gezond zijn wanneer je de voedingswaarde bekijkt: flink wat calorieën en vaak ook heel wat suikers. Akkoord, maar toch is het perfect mogelijk om op gezonde wijze chocolade te nuttigen. Wanneer je dat wenst te doen, zou ik je aanraden om zwarte chocolade te eten. Zwarte of pure - chocolade die bij voorkeur minstens 70 cacao bevat. Daarnaast zou de meest donkere chocolade goed zijn voor het hart.

Het kan je bloeddruk laten dalen en de cholesterol heel wat verlagen. Maar natuurlijk geldt hier, net zoals bij vele andere voedingswaren, ook de regel: eet met mate. Indien je dagelijks 250 gram chocolade naar binnen speelt, is de kans wél reëel dat je zal verdikken.

41 Perfect, short, hairstyles for, fine, hair (2018 Trends)

Deze stof is verantwoordelijk voor het bewijs dat bepaalde stoffen in chocolade dezelfde effecten als marihuana bevatten. Geen schrik: de hoeveelheid anandamide is zodanig verwaarloosbaar dat je er nooit high van kan worden. De laatste stof in het rijtje is misschien nog wel de leukste: tryptofaan. Deze stof heeft heel wat in de pap te brokken bij een belangrijke activiteit in de hersenen: het produceren van serotonine. Deze laatste is een kalmerende shampoo neurotransmitter welke een positief effect heeft op het humeur. Onze obsessie met Nutella is dus geen toeval. Gelukkig zijn er nu mensen die gezonde alternatieven proberen powder te ontwikkelen.

38 Super Cute ways to curl your Bob - popular haircuts for

Want bovenstaande uitleg mag je met een flinke korrel zout nemen. Het grootste deel van de hoeveelheid fenylethylamine wordt namelijk afgebroken alvorens het onze hersenen heeft bereikt. Ook de tweede stof, het haast beruchte theobromine, levert een aanzienlijke bijdrage aan het verslavende effect van chocolade. Het is qua structuur het tweelingbroertje van cafeïne (terug te vinden in koffie en tabak). Maar wat betreft de werking is theobromine ten opzichte van het verslavende cafeïne gelukkig maar een achterneefje. Want de stimulerende werking van de stof is vergelijkbaar met 10 van cafeïne. Daarbij, de hoeveelheid theobromine in een reep kan nogal variëren. Van melkchocolade is bijvoorbeeld geweten dat dit soort chocolade de kleinste hoeveelheid van de stof bevat. Een derde stof die je kan terugvinden in chocolade, is anandamide.

Meer specifiek gaat het om fenylethylamine, theobromine, anandamide en tryptofaan. De eerste stof in dit lijstje, namelijk fenylethylamine, is vergelijkbaar met de stof amfetamine. Op welke manier dan? Vraag je. Het antwoord: beide stoffen maken je euforisch en opgewonden. Dat hebben ze gemeen. Maar gelukkig betekent dit niet dat chocolade what schadelijk is voor ons brein.

Biologische kokosolie - feiten voor

Zeer veel mensen vragen het zich af: waarom is chocolade zo verslavend? Waarom houden we zo van die textuur en van de smaaksensatie die maakt dat de chocolade smelt in onze mond? Het is geen fabeltje dat de lekkernij wordt beschouwd als comfort food. Vooral vrouwen zullen naar asus een lekkere reep grijpen wanneer ze zich slecht voelen. Zelfs rokers combineren tegenwoordig hun drang naar nicotine met hun drang naar chocolade! Maar hoe komt dit nu allemaal? Chemische verklaring, er zitten bepaalde substanties in chocolade die ervoor zorgen dat er nieuwe chemische stoffen vrijkomen in onze hersenen.

Chocolade verslavend
Rated 4/5 based on 814 reviews